czyli sposoby na poprawę zdrowia
Blog > Komentarze do wpisu

Śledziona-trzustka a zimno w organizmie

Jeśli ciągle marzniesz i dokuczają Ci zimne dłonie i stopy a na myśl o zimnej, deszczowej pogodzie robi Ci się jeszcze zimniej, to ten wpis jest dla Ciebie:) Mało kto łączy te objawy z osłabieniem śledziony i trzustki.

 

Stany chorobowe śledziony-trzustki

Śledziona i trzustka są odpowiedzialne za trawienie i rozprowadzanie składników pokarmowych. Energia uzyskiwana podczas trawienia wykorzystywana jest do tworzenia odporności, witalności, ciepła, budowy tkanek i funkcji umysłowych. Osoby z ogólnymi zaburzeniami równowagi śledziony-trzustki moga borykać się z następującymi problemami:

  • przewlekłe zmęczenie
  • słaby puls
  • zastóju fizyczny i umysłowy
  • kompulsywność (natręctwo dotyczące działania)
  • osłabione trawienie
  • nerwowa niestrawność
  • nadwrażliwość na niektóre pokarmy
  • wrzody
  • ból w gornej części brzucha
  • nudności i brak apetytu
  • stępiony smak
  • wzdęcia i luźne stolce
  • przewlekła biegunka
  • wahania poziomu cukru we krwi
  • skłonność do nadwagi lub niedowagi
  • ziemista cera
  • anemia
  • blady język z cienkim białym nalotem
  • niechlujny wygląd i życie w bałaganie
  • skłonność do zbieractwa

 

Niedobór energii tych organów jest spowodowany niedostatecznym odżywianiem w tym dietą składającą się z wysoko przetworzonych pokarmów. Ponieważ podstawową funkcją trzustki jest wydzielanie enzymów trawiennych do jelita cienkiego, stan jej zdrowia determinuje ilość składników pokarmowych wchłoniętych przez jelito cienkie.

Osoby z niedoborem energii śledziony-trzustki mogą charakteryzować się również słabymi kończynami, gdyż energia ta ożywia peryferyjne części ciała. Energia ta również ma za zadanie utrzymywanie narządów wewnętrznych na swoim miejscu. Niedobór jej prowadzi do opadania narządów: macicy, nerek, żołądka i jelit a także do hemoroidów.

 

Wskazania dietetyczne

Podstawą odżywiania powinno być tu pożywienie o ogrzewającej naturze termicznej bądź co najmniej neutralnej. Pożywienie zimne i surowe gasi trawienny ogień a organizm traci  energię na ogrzanie tego pożywienia. Zalecana jest żywność uzupełniająca niedobór, w tym większość węglowodanów złożonych i niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Pożywienie to zasadniczo będzie miało smak słodki lub ostry.

  • Jednym z najwartościowszych pokarmów sprzyjających wzmocnieniu śledziony-trzuski jest dobrze ugotowany ryż. Dobrze działają również: owies, orkisz, słodki ryż.
  • warzywa z dużą zawartością węglowodanów: dynia, marchew, brukiew, pasternak, rzepa, ciecierzyca, groch, czarna fasola, słodkie ziemniaki, jam, kabaczki
  • ostre warzywa i przyprawy: cebula, por, czarny pieprz, imbir (suszony ma silniejsze działanie, jest bardziej rozgrzewający), cynamon, fenkuł (korzeń kopru), czosnek, gałka muszkatołowa
  • niewielkie ilości substancji słodzących i gotowanych owoców: syrop ryżowy, słód jęczmienny, melasa, czereśnie, daktyle
  • umiarkowane ilości produktów pochodzenia zwierzęcego w postaci zup i kleików: makrela, tuńczyk, halibut, sardele, wołowina, wątroba lu nerki wołowe, kurczak, indyk, jagnięcina
  • z nabiału zaleca się jedynie masło (cała reszta jest ochładzająca)

 

Pożywienie dobrze przeżuwamy i jadamy w lekkostrawnej postaci. Małe posiłki, często jadane, a wszystko powinno być gotowane.

 

Jeśli niedobór energii śledziony-trzustki rozwinie się, może dojść do niedoboru "trawiennego ognia" czyli czynnika ogrzewającego. Niedoborowi temu towarzyszą oznaki "zimnego trawienia" czyli:

  • wodniste stolce nierzadko zawierające niestrawione resztki pokarmów
  • niechęć do chłodnej pogody
  • zimne dłonie i stopy
  • jasny mocz
  • język blady z odciskami zębów po bokach

 

Żywność którą należy ograniczyć przy osłabieniu śledziony-trzustki

  • owoce (zwłaszcza cytrusy) i soki owocowe
  • surowe warzywa
  • kiełki i trawy zbożowe
  • ochładzające pokarmy takie jak pomidory, szpinak, amarantus, wodorosty, mikroalgi, sinice i sól
  • nadmierne ilości bardzo słodkich pokarmów i płynów
  • produkty mleczne (w tym lody które są wyjątkowo niekorzystne)
  • ocet

Należy dbać o to aby nie doprowadzić wątroby do stanu nadmiaru i ataku nadmiarowej wątroby na śledzionę-trzustkę (czytaj wpis o gorącej wątrobie) - unikać obfitych posiłków i ciężkostrawnych pokarmów:

  • orzechy, nasiona, oleje tylko w małych ilościach

Nadmiarowa wątroba jest podstawową przyczyną osłabienia śledziony-trzustki.

 

 

 

niedziela, 02 lutego 2014, n.u.l.k.a

Polecane wpisy

  • Zioła na pasożyty

    Przedstawiam tu mieszankę ziół na pasożyty, która usuwa większość pasożytów w organizmie. Dostałam ją od osoby której ufam, szanuję i której ogromną wiedzę podz

  • Pasożyty u dzieci

    Utrata apetytu, bóle brzucha, nerwowość, zachamowanie wzrostu, pociąg do słodyczy, zaburzenia snu to tylko niektóre z objawów obecności pasożytów u dziekca. Dzi

  • Autyzm a medycyna naturalna

    Kilkakrotnie już zdarzylo mi się spotkać rodzica autystycznego dziecka i wydaje się że przypadłość ta staje się obecnie coraz powszechniejsza. Wiem że rodzice t

Komentarze
2014/11/21 18:55:01
Witam,
pewien niezależny lekarz zdiagnozował mi ognisko zapalne w śledzionie. Jak właściwie o nią dbać? Nie mogę znaleźć żadnych konkretnych rad i przepisów. Męczy mnie ustawiczne poczucia zimna i dreszczy.