czyli sposoby na poprawę zdrowia
Blog > Komentarze do wpisu

Gorąco w organizmie, gorąco i zastój wątroby

Kilka lat temu poszłam do lekarza z typowymi objawami gorącej wątroby - mówie mu, że jest mi cały czas gorąco, do tego stopnia, że prawie cały rok w klapkach i krótkim rękawku chodze:) Lekarz nic na to nie odpowiedział bo pewnie nie wiedział czego od niego chcę - w końcu przecież nie jestem chora. Sama też nie wiedziałam co z tym robić więc nie robiłam nic i tak problem latami narastał.

Gorąco w organiźmie

Nadmierne spożycie pokarmów rozgrzewających w stosunku do ochładzających lub zbyt dużo wysilku fizycznego, może prowadzic do nadmiernego ogrzania całego organizmu lub któregoś narządu. Typowe objawy gorąca to:

  • niechęć do gorąca, potrzeba ochłodzenia się
  • jasnoczerwony język, żółty nalot na języku
  • zaczerwieniona twarz i oczy
  • skłonność do krwawień z nosa
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • wysokie ciśnienie
  • splątana mowa
  • drgawki
  • owrzodzenia, obrzmienia, wysypki
  • zaparcia
  • suchy, cuchnący stolec
  • ciemny mocz
  • krew w stolcu lub moczu
  • potrzeba zimnych napojów

 Ogólne zalecenia dla stanów przewlekłego gorąca:

  • jadanie pokarmów w mniejszej ilości
  • odpowiednia ilosc napojow
  • unikac szczegolnie: czerwonego miesa, kurczaków, alkoholu, kawy i papierosow
  • z nabiału polecane jest mleko kozie
  • unikać jaj - mogą prowadzic do zablokowania któe nasila gorąco
  • unikac gotowania pod cisnieniem, smażenia i pieczenia
  • zaleca sie gotowanie na parze oraz duszenie na małym ogniu
  • zwiekszyć ilosć produktów surowych w diecie
  • zwiekszyć ilość pokarmów ochładzających a zmniejszyć rozgrzewających

Produkty ochładzające, łagodzące objawy gorąca to:

  • jabłka, banany, gruszki, arbuzy pomidory, cytrusy
  • sałaty, rzodkiew, ogórki, seler naciowy, szparagi, bakłażany, pieczarki, szpinak, kabaczek, kapusty, brokuły, kalafior, kukurydza, cukinia
  • mleko sojowe, kiełki sojowe, tofu, tempeh, fasolka mung, kiełki fasolki mung, kiełki lucerny, proso, jęczmień, pszenica, amarantus
  • wodorosty, mikroalgi, trawa pszeniczna i jęczmienna
  • jogurt, kraby i małże - z umiarem, podobnie jak jaja produkty te moga prowadzić do zablokowań
  • mięta, mniszek, kwiat wiciokrzewu, pokrzywa, kwiat czerwonej koniczyny, melisa, biały pieprz, kolendra, majeranek

Niektóre produkty posiadające neutralną naturę termiczna również mogą być spożywane gdyż nie powodują one dlaszego ogrzania. Jest to ryż, żyto, groszek, soczewica i wszystkie fasole oprócz soi i czarnej fasoli.

 Natura pokarmów ogrzewających i ochładzających

  • rośliny rosnące dłużej (marchew, kapusta) są bardziej ogrzewające niż te rąsnące krótko (sałata, rzodkiewka, ogórek)
  • przemysłowo uprawiane owoce i warzywa, przez chemiczne nawożenie, które pobudza do szybszego wzrostu, są bardziej ochładzające niż rośliny uprawiane ekologicznie.
  • gotowane produkty są mniej ochładzające niż surowe
  • potrawy zimne są bardziej ochładzające
  • produkty o kolorach zimnych (niebieskie, zielone, liliowe) są zwykle bardziej ochładzające niż te o kolorach ciepłych (czerwone, pomarańczowe, żółte)
  • im produkty są dłużej gotowane, poddawane wyższej temperaturze lub ciśnieniu tym są bardziej rozgrzewające
  • dłuższe gotowanie na mniejszym ogniu jest bardziej rozgrzewające niż krótkie gotowanie na dużym ogniu
  • kolejność metod obróki pokarmu od najbardziej rozgrzewających to: smażenie w głębokim tłuszczu - pieczenie - prażenie lub smażenie - gotowanie pod ciśnieniem - gotowanie na wolnym ogniu - gotowanie na parze - blanszowanie
  • zimne metody obróbki od najcieplejszej: fermentowanie - marynowanie - kiełkownie
  • ilość i jakość dostępnej energii z pożywienia zależy od opału użytego do obróbki tegoż pożywienia. Od najlepszej jakości: słoma - drewno - węgiel - gaz - elektryczność
  • gotowanie w kuchenkach mikrofalowych wpływa degenerująco na budowę cząsteczkową produktów. Toksyny powstające w czasie takiej obróbki są szkodliwe dla wątroby, nerek i układu nerwowego
  • krojenie, rozcieranie, ubijanie, mielenie i miażdżenie, mieszanie dostarcza więcej energii i ciepła
  • dokładniejsze przeżuwanie pokarmów dostarcza ciepło
  • warzywa, owoce, zboża i rośliny strączkowe powinny być dobrze przeżute tak aby zapewnić jak najlepsze wchłanianie
  • najlepiej żywić sie produktami naturalnie występującymi w obszarze zamieszkania

Syndromy wątroby

Zastój wątroby - oznaki fizyczne:

  • zaburzenia systemu nerwowego
  • alergie
  • guzy, obrzmienia
  • powiększenie węzłów chłonnych
  • zapalenie gruczołów piersiowych
  • napięcie brzucha, klatki piersiowej lub piersi
  • przewlekła niestrawność
  • zaburzenia miesiączkowania
  • stres, napięty kark i plecy
  • chroniczne zmęczenie
  • sztywne, nieelastyczne ciało
  • problemy ze wzrokiem
  • brudna krew - problemy skórne
  • problemy z paznokciami
  • problem z porannym wstawaniem
  • ból mięśni
  • problem ze ścięgnami
  • strunowaty napięty głos

 Oznaki emocjonalne:

  • tłumienie emocji
  • gniew
  • frustracja
  • uraza
  • niecierpliwość
  • drażliwość
  • depresja
  • zmienne nastroje
  • impulsywność
  • przywiązanie emocjonalne
  • błędne sądy
  • problem z podejmowaniem decyzji
  • umysłowa nieelastyczność
  • negacja

Zastój najczęściej powstaje w skutek przejadania się zwłaszcza pokarmami tłustymi i ciężkostrawnymi, w efekcie czego wątroba jest powiększona i pracuje wolno. Dochodzi wtedy również do obrzęków w całym ciele. Może to być występowanie wola, powiększenie piersi, obrzmienia i grudki w obrębie szyi, pachwin, boków ciała i bocznej stronie ud. Rozwój guzów i tkanki nowotworowej to również objaw chorej wątroby.

Wątroba odpowiada za ścięgna i oczy. W przypadku zastoju wątroby może dochodzić do zerwania ścięgna, skurczy i osłabienia mięśni połączonych ze ścięgnami lub powstawania stanów zapalnych. Sztywne ciało, pozbawione giętkości to również efekt złej pracy wątroby.

Oczy podobnie ulegają stanom zapalnym. Zaćma, jaskra, stany zapalne, zaczerwienienia, suchość, kurza ślepota, łzawienie, krótko- i dalekowzroczność to najczęstsze dolegliwości oczu obrazujące stan naszej wątroby. Naturopaci często w celu poprawy wzroku swoich pacjentów zalecają skuteczną kurację dietetyczną, leczniczą dla wątroby. Jest to dieta wegetariańska z dużą ilością świeżych surowych warzyw i kiełków. Kładzie się nacisk na spożywanie umiarkowanych ilości pożywienia i niejedzenie do syta. Ostatni posiłek zaleca się jeść po południu. Zapewnia to wątrobie i woreczkowi żółciowemu mnóstwo czasu na regenerację podczas ich szczytowej energii między 23 a 3 w nocy.

Energia surowych pokarmów pobudza przepływ energii w zastanej wątrobie. Dzieje się tak za sprawą witaminy B (kwas foliowy), która jest podstawowym składnikiem leczenia krótkowzroczności. Jest ona bardzo wrażliwa na temperaturę, dlatego dostępna jest prawie wyłącznie w pokarmach surowych - zielonych warzywach liściastych i kiełkach.

Wątroba magazynuje i oczyszcza krew. Kiedy jednak w wątrobie występuje zastój, krew nie jest oczyszczana i toksyny wydostają się przez skórę. Objawia się to w postaci trądziku, egzemy, czyraków, ropni, zakwaszenia i alergii. Zatruta, brudna krew jest pożywką do rozwoju wszelkich patologii włącznie z rozwojem guzów i zapalenia stawów.

Dysfunkcja przechowywania krwi wpływa na zaburzenia miesiączkowania, takie jak zbyt obfite miesiączki, nieregularne, skąpe lub ich brak. Może to być również efekt niedoboru krwi w wątrobie którego innymi objawami są:

  • anemia
  • wysuszenie organizmu
  • suche oczy, metny wzrok
  • skurcze i drętwienie ścięgien, wiązadeł i mięśni
  • blade podstawy paznokci
  • bladość twarzy
  • mroczki w polu widzenia
  • dzwonienie w uszach
  • depresja
  • nerwowość, napięcie, zordrażnienie

Gorąco wątroby

Długotrwały zastój wątroby prowadzi do wyczerpania całego systemu. Wątroba walczy o powrót do równowagi i wytwarza gorąco. Większość oznak gorąca w przypadku osób na ciężkostrawnej i tłustej diecie jest związana z nadmiarem w wątrobie. Objawy gorąca potęgują się gdy spożywamy nadmierne ilości tłuszczy, jaj, sera, alkoholu, papierosów i kawy.

Fizyczne objawy gorącej wątroby:

  • zaczerwieniona twarz
  • czerwone suche oczy
  • czerwony język
  • silne, rozsadzające bóle głowy
  • bezsenność
  • zaburzenia okresu menopauzy
  • ból w dole pleców
  • słabe nogi
  • wysokie ciśnienie
  • niestrawność
  • zaparcia
  • szybki puls

Oznaki emocjonalne:

  • zniecierpliwienie, gniew
  • drażliwosć
  • wybuchowość
  • krzyk
  • samowola
  • arogancja
  • grubiaństwo
  • agresja
  • przemoc

Kiedy wątroba pozostaje w zastoju, dochodzi do wytrącania się osadów z żółci. Zbijają się one w kamienie, piasek lub muł i wypełniają woreczek żółciowy. Kiedy zostanie on zatkany a drogi żłciowe łączące woreczek z dwunastnicą zostaną zablokowane przez kamienie żółciowe, dochodzi do zaburzeń.  Są to: niestrwaność, wzdęcia, bol w prawym podżebrzu, napięcie z tyłu barków w pobliżu karku, gorzki smak w ustach. Niezbędne staje się wtedy oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego. Zabieg ten przetestowałam osobiście i szczegółowo opisałam w jednym z poprzednich swoich wpisów:)

Powyższy wpis to w całości opracowanie z książki Paula Pitchforda pt. "Odżywianie dla zdrowia" do której to książki gorąco zachęcam w celu dalszego zgłębienia tematu nie tylko wątrobowego:))) Pozdrawiam.

środa, 01 stycznia 2014, n.u.l.k.a

Polecane wpisy

  • Zioła na pasożyty

    Przedstawiam tu mieszankę ziół na pasożyty, która usuwa większość pasożytów w organizmie. Dostałam ją od osoby której ufam, szanuję i której ogromną wiedzę podz

  • Pasożyty u dzieci

    Utrata apetytu, bóle brzucha, nerwowość, zachamowanie wzrostu, pociąg do słodyczy, zaburzenia snu to tylko niektóre z objawów obecności pasożytów u dziekca. Dzi

  • Autyzm a medycyna naturalna

    Kilkakrotnie już zdarzylo mi się spotkać rodzica autystycznego dziecka i wydaje się że przypadłość ta staje się obecnie coraz powszechniejsza. Wiem że rodzice t